House for Tree Lovers, Pakawau, Golden Bay

Protecting a rare stand of totara on a small coastal property, while providing a comfortable space for people within it, were the major design drivers for this modest holiday house. Lifted above the forest floor and tucked under the canopy, three small buildings linked by open but sheltered walkways step lightly through gaps in the trees, ending at the beach. The light and sun that penetrate the canopy reach deep into the rooms via high level glazing, and each module has two aspects: an exterior face looking out to views and sun, and an interior focused on trees and forest.

Clad in corrugated colorsteel, vertical board and weatherboard respectively, the buildings provide linked yet separate areas for shared and private living like three little baches hidden in the trees, sitting peacefully in the understory as the forest continues to re-establish itself.

2012 New Zealand Architecture Award - Nelson Marlborough

2012 NZIA Peoples Choice Award

Featured in Home - Dec 2012/Jan 2013 Issue "Treading Lightly"

Design: Min Hall
Arthouse Architecture team:: Min Hall, David Wallace, Caroline Marshall, Christopher Pyemont
Builder: Frank Byrne
Photography: John-Paul Pochin, Paul McCredie and Arthouse Architecture Ltd

Completed: 2010